Látnivalók

Biztosan ismerősen cseng Önnek ez a két szó, falusi turizmus. Amennyiben Ön és kedves családja még nem döntötte el, hogy hol üdüljön, pihenjen,  szórakozzon, keresse fel az érintetlen, festői szépségű Felső-Tiszát. Településünk az ország észak-keleti részén, közvetlenül a Tisza folyó mentén elhelyezkedő 230 lelket számláló beregi kisközség.

Az 1980-as években már jelentős idegenforgalmi és turisztikai centrum volt, mely a Tisza közelségének, az infrastruktúra fejlesztésének az árterületi üdülőövezet kialakításának köszönhetően napjainkig csak fokozódott. Műemlék jelegű temploma, a Nemzetközi Tisza-túra, az érintetlen természet, a vadregényes vízi világ számtalan látogatót vonz e településre és környezetébe. Az egyik legszebb természeti jelenség, a kérészrajzásban – népiesen tiszavirágzás – is itt gyönyörködhet igazán az idelátogató.

Községünk fekvése azért is ideális, mert kb. 50 km-es körzetben Szatmár-Bereg irodalmi és történelmi emlékhelyeinek sokasága fedezhető fel. A folyó vízminősége kiváló. Hidegvízű szabad strandja, selymes, tengerpartot idéző homokja felejthetetlen élményt nyújt a kikapcsolódni vágyó turistáknak. Szatmár-Beregben vendégszerető, vendégmarasztaló házigazdák élnek. A táj érintetlensége ma is megkapó, az idelátogató turista különös hangulatú világba csöppen.

A múlt és jelen keveredik ezen az aprófalvas vidéken. Az épített örökségek mellett legnagyobb vonzerőnk, természeti értékeink, azon belül a Tisza . A Tisza mentén lakó nép életét meghatározó folyóról legszebben Móricz Zsigmond vallott „ Ficfás Tiszaháton ahol gyerek voltam” című írásában: „ Hát a Tisza az volt a mi falunknak a külön, a keleti bálványimádás korából itt maradt fő Istene, a Tisza. Minden a Tisza volt. Ott egy fél óráig nem tudtak beszélni, hogy a Tisza szóba ne kerüljön.

A Tisza volt amit szerettek és amitől féltek. A Tisza volt ami elvitte azt a keserves kis vant, és ami rettenetes sok örömöt és hasznot hozott… Tisza nélkül egy napig sem tudtak élni, mert a Tisza vízét itták… Ki a Tisza vízét issza, vágyik annak szíve vissza. Vágyik is… ” A turisták ezrei zarándokolnak a festői szépségű szőke-Tiszához. Az alföldi emberek úgy tartják, hogy aki nem látta a tiszavirágzást annak élete szegényebb marad. Feledhetetlen élmény vár azokra, akik végig hajóznak a Tiszának a beregi tájat ölelő szakaszán. Bereg egyik legtitokzatosabb legrejtélyesebb tája hazánknak. Ide nem vezetnek gyorsforgalmi utak, nincs autópálya, vasút, ezért őrizte meg a mai napig varázsát.

A folyót kísérő galériaszerű erdők a tiszta levegő, a nyugalom azt az érzést keltik az utazóban mintha visszamenne a múltba 50 évvel. A Tisza kínálja magát a horgászoknak, halászoknak a vízi sport szerelmeseinek, a különleges élményre vadászóknak, akik évről évre megtapasztalhatják a tiszavirágzást, amely az egyik, legcsodálatosabb természeti jelenség. Tiszta vize fürdőzésre alkalmas, gazdag állatvilággal rendelkező partjai, a mellette fekvő települések látnivalói vízi túrázásokra csábító folyóvá teszik. A Tisza és mellékfolyóinak háborítatlan szépsége lenyűgöző, a homokos fövenyszőnyeg napozásra, a hűsítő víz fürdőzésre csábít. Páratlan élmény kerékpárral bejárni a vidéket. A kisforgalmú közutakon, vagy akár a Tisza galéria erdőkkel övezett árvízvédelmi töltésein is kerekezhetünk, gyönyörködhetünk testközelből a természet szépségeiben.
Copyright © 2016 Kuruc Vendégház